För nya studenter

Hej! 👋

Välkommen och grattis till dig som blivit antagen till en utbildning under CS-sektionen. Här hittar du information som kan vara bra att känna till som ny student. Har du fler frågor eller funderingar så får du gärna kontakta någon av oss i styrelsen!

Jag har blivit antagen - nu då?

Det första du bör göra är att tacka ja till din plats på antagning.se. I välkomstbrevet hittar du all info om kursstart så som hur du registrerar dig på kursen och vilken kurslitteratur som behövs. Läs mer på: umu.se/student/mina-studier/ny-student

Boende

Det kan vara svårt att hitta boende till skolstarten. Många bor därför provisoriskt till en början. Bostaden, Heimstaden, K2a, Rikshem, Riksbyggen, Lerstenen, Campus Living är några förslag på bostadsköer att ställa sig i. Det kan även vara värt att gå med i diverse facebook-grupper för boende i Umeå, eller höra runt med folk i din klass om de har något annat tips.

Kåren

CS-sektionen är en sektion under NTK, Umeå naturvetar- och teknologkår. Som medlem får du hjälp i frågor rörande dina rättigheter samt tillgång till massor av studentrabatter. Du registrerar dig som kårmedlem och betalar kåravgiften på ntkumea.se/medlemskap.

Mottagningen

Kallas även för nollning, nolle-P, inspark eller liknande. Det handlar om en eller flera veckor innan skolstart som fylls av olika aktiviteter med klassen för att ni ska få tillfälle att lära känna varandra. Det är valfritt att delta och du kan själv välja vilka event du vill gå på. Det brukar vara väldigt mycket roligt som sker och det är ett ypperligt tillfälla att knyta nya kontakter, därför är det bra att vara med i någon mån!

Hitta på campus

Till en början kan det vara klurigt att hitta på campus. Det som kan vara bra att känna till är att klassrumen i regel är döpta efter byggnad och våning. Ett tips är att ladda ner appen MazeMap där du enkelt kan söka på specifika salar.

Transport

Kollektivtrafiken i umeå kallas för Ultra. I appen kan du köpa bussbiljett, se tidtabeller, etc. De flesta linjer passerar campus. Universum och Samhällsvetarhuset är de två närmsta stationerna. Ha cykel! Stadsdelarna ligger nära varandra så det är värt för att kunna ta sig runt på ett billigt och enkelt sätt!

Kurslitteratur

Kurslitteratur kan vara dyrt att köpa nytt. Ett tips är att köpa i andra hand. Kolla NTK’s kurslitteraturtorg! och andra facebookgrupper. Studentapan är en hemsida för att köpa begagnat kurslitteratur. Du kan även höra med dina äldrekursare om de har böcker att sälja, vilka som är relevanta, men även om de har anteckningar eller sammanfattningsdokument att dela med sig av.

Mat och lunchtips

Gör matlådor och ta med till skolan! Bestick behöver man ta med själv, så se till att alltid ha en spork i väskan! Mikrorum finns lite här och var. Ta med kaffe i en termos! I längden kommer det spara dig en hel del pengar. Har du glömt lunch så finns det flera restauranger på campus, Mitum drivs av NTK och är ett av de mer prisvärda studentcaféerna!

Origo

Kårhuset Origo drivs av NTK och är ett av flera kårhus. Ett kårhus är är studenternas uteställe men anordnar ibland även andra event så som pluggkvällar och liknande. Just Origo är beläget alldeles bredvid campus. Som medlem i NTK får du rabatterat inträde på Origo.

IKSU

IKSU är en av Umeås största träningsanläggningar och är populärt bland studenter då det ligger precis vid campus. IKSU erbjuder bland annat gym, klättring, simning och mycker mer. Som student får du rabatterat medlemskap samt ytterligare rabatt om du är kårmedlem.

Sittning

En sittning är ett slags studentevent där man vanligen samlas för att äta mat och festa tillsammans. Det finns både fin- och fulsittningar. Vanligtvis avslutas mottagningen med en finsittning så se till att packa med finkläderna. Sittningar hålls ofta på kårhusen.

Festerier

Festerierna ordnar fester och roliga aktiviteter för ditt program. Festeriet för Interaktion & Design heter IndivID och festeriet för datavetenskap heter Piraya Party Providers.

Ovvar

Kallas även för studentoverall och det är ett traditionsenligt studentplagg som bärs vid speciella tillfällen på många program. Interaktion & Design har beiga ovvar och datavetenskap har ljusblåa. Detta kan vara bra att känna till för att hitta till rätt program första dagen!